ليست ممنوعه غذايي زنان باردار
تغذيه بارداري
از اولين قرارملاقاتتان با دكتر در دوران بارداري، حرفهاي زيادي درمورد مواد غذايي كه بايد در اين دوران بخوريد يا بنوشيد مثل كلسيم و اسيدفوليك به گوشتان ميخورد. اما آيا ميدانيد از چه موادغذايي بايد دوري كنيد؟ توصيههاي اينچنيني هر سال تغيير ميكنند و خيلي از چيزهايي كه خوردن آنها قبلاً براي خانمهاي باردار اشكالي نداشت الان در ليست مواد غذايي ممنوعه براي آنها قرار گرفته است. در اينجا عنوان ميكنيم كه در 9 ماهه دوران بارداري از مصرف چه موادغذايي اجتناب كنيد.
كافئين در بارداري
سالهاي زيادي است كه گفته ميشود مصرف مقدار زياد كافئين در روز (چه از طريق قهوه، چاي، نوشابه، شكلات يا نوشابههاي انرژيزا) در طول دوران بارداري با خطر سقطجنين همراه است و تحقيقي كه در سال 2008 انجام گرفت، آن را تاييد ميكند. در اين تحقيق مشخص شد، زناني كه 200 ميليگرم يا بيشتر در روز كافئين مصرف كردند (به اندازه 2 فنجان يا بيشتر قهوه يا 5 قوطي نوشابه) تا دو برابر بيشتر از زناني كه اصلاً كافئين مصرف ننمودند، دچار سقط جنين شدند. خيلي خوب است كه در اين دوران از نوشيدنيهاي بدون كافئين استفاده كنيد، بهويژه در سه ماهه اول بارداري كه خطر سقط جنين بيشتر است.
پنير نرم در بارداري
بهتر است از مصرف پنيرهايي مثل پنير فتا، پنير بز و ساير پنيرهاي نرم خودداري كنيد. اما چرا؟ چون ممكن است پاستوريزه نباشند و آلوده به ليستريا باشند، باكتري كه ميتواند موجب مسموميت غذايي شود. اين پنيرهاي نرم به اين علت خطرناك هستند كه مثل پنيرهاي چدار و پارمزان با فراوري باكتريهايشان به طور طبيعي كشته نشده است و چون زنان باردار سيستم ايمني ضعيفي دارند، بيشتر در معرض بيماريهاي مربوط به مواد غذايي قرار دارند كه اگر در سه ماهه اول بارداري اتفاق بيفتد ممكن است موجب سقط جنين يا زايمان زودرس شود.
گوشت در بارداري
موقع خريد گوشت بايد خيلي دقت كنيد. محصولات فريز شده و منجمد ممكن است آلوده به ليستريا باشند. به همين دليل، گوشتها را در آب جوش انداخته و بجوشانيد تا باكتريهاي آن كشته شود و موقع پخت حتماً انواع گوشت را كامل بپزيد. اين گوشتها ممكن است آلوده به توكسوپلاسموز باشند كه انگلي است كه موجب يك نوع عفونت ميشود و با اينكه نادر است اما ممكن است موجب مرده به دنيا آمدن نوزاد يا يك مشكل حاد براي سلامتي شود.
ماهي در بارداري
احتمالاً مي دانيد كه جيوه كه در بسياري از ماهيها وجود دارد براي بچه خطرناك است. جيوه يك سم عصبي است كه رشد مغز جنين را مختل ميكند. زمانيكه جيوه از آلودگي وارد آب دريا ميشود، زنجيره غذايي خود را از گياهان، به ماهيهاي كوچك و بعد به ماهيهاي بزرگ طي ميكند و آنها را آلوده ميسازد. ماهيهايي كه بيشتري مقدار جيوه را دارند بايد در ليست غذاهاي ممنوعه شما قرار گيرند، ماهيهايي مثل: كوسه، شمشيرماهي، ماهي تن آلباكور و شاهماهي، خالمخالي. اما همه انواع ماهيهاي تن بد نيستند. اگر عاشق ساندويچ ماهيتن هستيد، بهتر است از ماهيتنهاي كنسروي استفاده كنيد كه مقدار جيوه آن بسيار كم است و آن را به حداكثر يك يا دو بار در هفته محدود كنيد. اشتباهي كه بسياري زنان باردار مرتكب ميشوند اين است كه به كلي از خوردن ماهي خودداري ميكنند. بعنوان مثال ماهي سالمون يا ماهي آزاد حاوي جيوه نيست و منبع بسيار خوبي از اسيدهاي چرب امگا3 به حساب ميآيد كه در طول بارداري نياز داريد. اما صرفنظر از نوع ماهي كه ميخوريد، بهترين راهكار اين است كه از خوردن هر چيز خام و نپخته خودداري كنيد.
تخممرغ در بارداري
هيچكس نميگويد تخممرغ كه منبعي عالي از پروتئين و موادمغذي خوبي مثل كولين است، نخوريد. اما تخممرغ هم در معرض آلودگي به سالمونلا قرار دارد كه براي زنان باردار نسبت به بقيه خطرناكتر است. بنابراين دقت كنيد كه نكات ايمني مربوط به آن را رعايت كنيد: فقط تخممرغي را خريداري كنيد كه در يخچال گذاشته شده است و هر كدام كه شكستگي يا ترك داشت را دور بيندازيد. از خوردن تخممرغ عسلي خودداري كنيد (بهتر است كاملاً آبپز شوند تا نيمرو) و همچنين چاشني سالاد سزار اگر حاوي تخممرغ خام باشد نيز براي شما مناسب نيست. يادتان نرود خمير پختهنشده كيك و شيريني را هم مزه نكنيد!
الكل در بارداري
توصيهاي كه درمورد الكل داده ميشود كاملاً مشخص است: در سال 2005 وزارت بهداشت امريكا بيانيهاي ارائه كرد كه در آن از كليه زنان باردار و آنهايي كه ميخواهند باردار شوند خواست كه از مصرف نوشيدنيهاي الكلي خودداري كنند. مركز كنترل و پيشگيري از بيماريها نيز آن را تاييد كرده و عنوان كرد كه هيچ مقدار مصرف ايمن از الكل براي زنان باردار وجود ندارد. شايد پزشك خانوادگيتان بگويد مصرف يك مقدار كم هرازگاهي آن اشكالي نداشته باشد اما بد نيست بدانيد كه: الكل بلافاصله از جفت عبور ميكند—يعني وقتي شما مينوشيد، فرزندتان هم مينوشد. زناني كه مداوم الكل مصرف ميكنند، فرزندشان را در معرض اختلال جنين الكلي قرار ميدهند كه موجب ناتوانيهاي يادگيري متوسط تا شديد، ناهنجاريهاي فيزيكي و اختلالات مربوط به سيستم عصبي مركزي بدن قرار ميدهد. در يك تحقيق كه در سال 2007 انجام شد، مشخص گرديد كه بچههايي كه مادرشان در طول بارداري الكل مصرف كرده بود، بعدها در دوران كودكي دچار مشكلات رفتاري و اخلاقي ميشوند.
4 مادهغذايي كه بايد در بارداري مصرف كنيد
حالا كه همه موادغذايي بد و مضر را برايتان توضيح داديم ليستي از موادمغذي لازم براي زنان باردار را عنوان ميكنيم كه بايد در راس سبد خريد روزانه خود قرار دهيد.
• امگا3: اين اسيدهاي چرب براي رشد مغز و سيستم عصبي مركزي حياتي هستند و ميتوانند خطر افسردگي پس از زايمان را كاهش دهد. بهترين منابع: ماهي سالمون، ماهي كولي، بذركتان، روغن بذركتان و گردو.
• كولين: اين تركيب شبه ويتامين B نقش مهمي در رشد مغز جنين داشته و از بروز نقصهاي مربوط به نخاع جلوگيري ميكند. بهترين منابع: گوشت قرمز (به استثناي جگر كه زنان باردار نبايند بخورند)، جگر مرغ، تخممرغ، دانه سويا و گياهك گندم.
• فيبر: يك رژيم پرفيبر نه تنها از بروز مشكلات متداول بارداري مثل يبوست و هموروئيد جلوگيري ميكند بلكه به آزادسازي گلوكز در خون نيز كمك كرده و باعث ميشود تعادل انرژي بيشتري داشته باشيد. بهترين منابع: غلات كامل، ميوهها و سبزيجات.
• كلسيم: براي استخوانهايتان خوب است و زناني كه در رژيمغذايي خود به اندازه كافي كلسيم مصرف نكنند، بيشتر دچار مشكلات بارداري مثل فشارخون بالا و پرهاكلامپسي ميشوند. بهترين منابع: شيركم چرب، پنيرهاي سفت، ماست.
برچسب: ،